Waarom is cholesterol belangrijk voor je om in de gaten te houden?

Cholesterol is een vetstof die het lichaam opneemt uit voedingsstoffen, maar die het ook zelf aan kan maken. Cholesterol is noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam.  Een te laag cholesterolgehalte is niet goed. Een te hoog cholesterolgehalte kan de aderen echter dicht doen slibben met hart- en vaatziekten als gevolg.

EEN VERSTOPTE AFVOER

Helaas: nog steeds zijn er mensen die problemen veroorzaken voor zichzelf en hun buren door de frituurpan leeg te gooien in de gootsteen. Vervolgens stolt het frituurvet en koekt het vast aan de aan de binnenkant van afvoerbuizen en rioleringen, zodat het afvalwater niet meer wegloopt. De loodgieter moet eraan te pas komen om de leidingen door te spoelen en in het ergste geval moet zelfs de hele straat opengebroken worden.

Iets dergelijks kan zich ook voordoen in ons lichaam.

HET VERVOER VAN CHOLESTEROL DOOR HET LICHAAM

Cholesterol is een essentiële voedingsstof voor de mens, zolang het op de juiste plaatsen in de juiste hoeveelheden opgenomen wordt. Een moeilijkheid is hierbij het vervoer. Vet lost niet op in water, terwijl het wel via de bloedbaan in het lichaam gedistribueerd wordt. Het vet moet dus afgebroken worden in de kleinst mogelijke deeltjes, zodat het veilig vervoerd kan worden.

Bij het afwassen breken we de vetdeeltjes af met afwasmiddel. In het lichaam wordt cholesterol in de maag en darmen afgebroken tot kleine deeltjes, die vervolgens afgegeven worden aan de bloedbaan, waar de distributie geregeld wordt. Het lichaam heeft hiervoor een superieure oplossing bedacht. De ingenieurs van ons Nederlandse leidingstelsel kunnen hier nog veel van leren. 

Cholesterol hecht zich voor het vervoer door de bloedbaan vast aan een eiwit. Dit is een LDL- (low density lipoprotein) of HDL- (high density lipoprotein) eiwit. Alleen HDL-eiwitten kunnen een teveel aan cholesterol, via de lever en de ontlasting, weer afscheiden. Een LDL-eiwit vervoert de vetten naar de cellen die het voor hun opbouw nodig hebben. Het lichaam denkt hierbij ook aan het opbouwen van vetreserves. De LDL-cholesterol zweeft rond in de bloedbaan, net zolang tot het ergens nodig is.

EEN TE HOOG CHOLESTEROLGEHALTE

Bij een teveel aan cholesterol blijft het LDL-cholesterol in de bloedbaan circuleren, zonder dat het ooit gebruikt of afgescheiden wordt. Hier ontstaan de risico's: je aders slibben langzaam maar zeker dicht. Dit wordt ook wel aderverkalking genoemd. De gevolgen hiervan zijn serieus. Een te hoog cholesterolgehalte kan uiteindelijk zelfs leiden tot een hartinfarct of een beroerte.

CHOLESTEROLPROBLEMEN VOORKOMEN

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Dit betekent dat we minder vet moeten eten. Een dieet dat bestaat uit onbewerkte producten met veel groente en fruit is het beste. Helaas is dit in onze welvaartsmaatschappij niet altijd makkelijk. Er zijn te veel smakelijke kant-en-klare producten op de markt, en veel gezondheidsclaims zijn op zijn minst gezegd misleidend.

Een voedingssupplement zoals Bergamot BPF kan ons dan een handje helpen om desondanks gezond te blijven. De toegevoegde vitamine C draagt bij aan de elasticiteit van de bloedvaten, zodat ze gezond blijven en minder snel verkalken. Flavonoïden en anthocyanen zijn hulpstoffen om het afzetten van vetdeeltjes in de bloedvaten te verminderen.

Kijk eens naar de recensies van dit product, vraag de Vitamineman om een advies, of bestel meteen!

 


Oudere post Nieuwere post